Wednesday, January 24, 2007

MUHAMMARA

Malzeme: 4-5 kasik kirmizi biber salcasi, 1 bardak irice cekilmis ceviz, 3-4 dilim cekilmis ekmek, 1 limon suyu, yarim su bardagi zeytinyagi, tuz, kimyon, seker, istenirse 2-3 dis sarmisak

Tum malzeme cukur bir kapta karistirilarak macun haline getirilir. Kati olursa su ilave edilebilir, sulu olursa ekmek. Ekmegin uzerine surulerek servis yapilir.

SARMISAKLI BULGUR KOFTESI


Sarimsakli Bulgur Koftesi :

Akdeniz yoresinin sicak yaz gunlerinde soguk olarak yendigi gibi, sicak olarak ta servis yapilir.

Koftenin ici:
2 Bardak ince bulgur.
1/4 Bardak irmik
1/4 Bardak un
1 Tatli kasigi kimyon
1 Yemek kasigi domates
1/4 Yemek kasigi biber salcasi (varsa)
1 Tatli kasigi tuz
1/2 Tatli kasigi karabiber

Pisirmek icin;
2-3 Litre tuzlu su – Buyuk boy tencere.

Sos:
1/2 Bardak zeytin yagi
1/2 Demet maydanoz
6-7 Dis Sarimsak (ortadan buyuk boylarindan).
2 Buyuk boy limonun suyu
1 Tatli kasigi nane kurusu

Koftelerin hazirlanisi:
Bulgur bir bardak ilik su ile islatilir, bulgurlar yumusayincaya kadar yogrulur. Irmik, tuz, kimyon, karabiber, domates, biber salcasinin yarisi ilave edilir. Bulgur ve irmik iyice ozlesinceye kadar yogrulmaga devam edilir, sonra un ilave edilir ve arada azar azar ilik su ilave edilerek yogrulur.

Karisim iyice ozlesip top haline gelmesi kolay hale gelince, koftenin hamurundan biraz koparilarak, iki elin ortasinda, dondurulerek cubuk haline getirilir. Bu uzun parcadan findik buyuklugunde koparilarak kucuk parcalara ayrilir. Kucuk parcalar avuc ortasinda top haline getirilir ve en sonunda ustune bastirilarak yassiltilir. Bu yassiltma esnasinda eger koftenin kenarlari parcalanmiyorsa karisim iyi ozlesmis demektir. Eger parcalanirsa, biraz daha yumayincaya kadar yogrulmaga devam edilir. Yassiltilan kofteler bir tepsiye dizilir ve uzerine un serpilerek yapismalari onlenir. Bir tencerede su tuz ilave edilerek kaynatilir. Kaynayan suya kofteler atilir, kofteler su yuzune cikmaga baslayinca kepce ile alinir. (Ben makarna tenceresinde pisiriyorum, pistiginden emin olunca ic tencereyi cikartinca suyu suzuluyor) Uzerine hemen soguk su gezdirip daha cok pismesi engellenir. Haslanan kofteler buyukce bir kaba konur, uzerine sosu dokulerek servis yapilir.

Sos'un hazirlanisi:
Kizdirilmis zeytinyagina salcalarin artani ve sarimsak ilave edilerek kavrulur, sonar limon suyu, biraz karabiber ve nane kurusu ilave edilip, karistirilir ve atesten indirilirek, hemen koftelerin uzerine gezdirilir. Kofteler sosla karistirildiktan sonra, dogranmis maydanozlar koftelerin ustune dokulerek suslenir.

Kucuk notlar: Sarimsak sayisi, zeytin yagi miktari tamamen istege bagli. Cok sarimsakli sevenler daha cok, az sevenler ise daha az sarimsak koyabilirler. Sosu koftelerle karistirdiktan sonra, zeytin yagini biraz daha soguk olarak ilave edebilirsiniz. Her yemegi kendi olculerime gore yaptigim icin, tam miktarlari vermek zor oluyor. Kendi damak zevkinize gore ilaveler veya azaltmalar yapabilir, daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

Afiyet olsun. Ayla Rafferty ve Annem Naciye Candan

Monday, January 22, 2007

BARBUNYA PILAKI


Malzeme: yarim kilo barbunya, 1 sogan, 1 havuc, 1 patates, 1 kasik domates salcasi, 1 bag maydanoz, 1 tatli kasigi tuz ve seker, 1 su bardagi zeytinyagi, 1 su bardagi sicak su, 1 limon suyu
Yapilisi:


  • Barbunyalari aksamdan islatip, sabah 15-20 dakika kadar haslayip, hazirlayin.

  • Sogani, havucu, patatesi kucuk dograyip, sivi yagda yari pisirin.

  • Uzerine barbunyalari ilave edin, sicak suyu ekleyin, tuzunu, sekerini, limon suyunu, salcasini katin ve pisirin (fasulyeler diri kalip, diger malzemeler pisene dek).

  • Pismesine yakin, ince kiyilmis maydanozlari ekleyin.

  • Pisince servis kabina alip, soguyunca servis yapin.

  • Arzu ederseniz, havuc ve diger malzemenin yanina yesil biber de ekleyebilirsiniz

Thursday, January 18, 2007

KISIR

Malzeme: 1 bardak ince bulgur, 3-4 sap yesil sogan, 1 kasik biber salcasi, 1 kasik domates salcasi, limon, tuz, zeytinyagi
Yapilisi:
  • Bulguru bir tencereye koyup (ben hep duduklu tenceremi kullanirim bu is icin) uzerini iki parmak gececek kadar kaynamis su ekleyin ve kapagini kapatin.
  • Diger tarafta yesil soganlari incecik kesin.
  • Bir-iki saat sonra bulgur tamamen kabarmis/kaynamis suyla pisince butun malzemeyi ekleyip, karistirin.

Sunday, January 14, 2007

MIDYE DOLMASI

Malzeme: 20 tane midye, 1 bardak pirinc, 1 bardak zeytinyagi, 2 sogan, 2 kasik kusuzumu, 1 kasik nane, 2 kasik sam fistigi, 1 kasik yeni bahar, yarim kasik tarcin, tuz, 1 bir tatli kasigi seker.
Yapilisi:
  • Soganlari kusbasi halinde dograyip, siviyagda sarartin.

  • Uzerine pirincleri, ve tum malzemeyi ekleyip, yarim bardak da su ilave edin.

  • Kisik ateste soganlar ve pirincler yumusayana dek pisirin ve ocagin altini sondurun.

  • Diger tarafta midyeleri hazirlayin.

  • Midyeler cok dikkatli hazirlanmali ve kullanmalidir, cunku zehirli olabilirler.
  • Agzi acik midyeleri her ihtimale karsin ben kullanmadim, attim.

  • Midyelerin kabuklarini soguk suyun altinda bicak yardimiyla iyice kaziyarak temizleyin. Yosunlari, kirleri ve dis kabugunu iyice temizleyin.

  • Tum midyeleri bir kaba koyup, uzerine sicak su dokun ve iki saat kadar bekleyin.

  • Sicak suyun icinde midyelerin kabuklarinin acilmasi beklenir. Acilmamis midyeleri kullanmamanizi oneriyorum (Ben zehirli olabilir yada olmus olabilir diye kullanmadim).

  • Acilmis midyeleri, bicak yardimiyla iyice acin (sakin midye kabuklarini tamamen ayirmayin), ve makas yardimiyla midyenin butun kaslarini, iplerini, kilciklarini, vs. kisimlarini temizleyin.

  • Midyenin kendisini asagida ki resimde ki gibi temiz bir hale getirin ve kabugun bir tarafina toplayin.

  • Butun midyeleri tekrar teker teker yikayin.

  • Midyelerin diger bos kabugunu dolma ici ile kucuk bir kasik yardimiyla doldurun.

  • Iki kabugu ust uste getirin ve bir iple baglayin. Hepsini tencereye dizin. Uzerine kapanana dek su ekleyin ve pisirin.

  • Midye dolmasi diger dolmalara dek biraz daha uzun piser.

  • Pisen midyeleri alip, dis yuzeylerini bir kagit pecete ile kurulayin, ve zeytinyagi ile ovun.

  • Ipleri cikarin, limonla servis yapin


Wednesday, January 10, 2007

BABAGANNUS

Malzeme: 4 adet patlican, yarim su bardagi tahin, yarim su bardagi yogurt, 3 corba kasigi limon suyu, 5-6 dis sarmisak, zeytinyagi, tuz ve kirmizi biber

Yapilisi:
  • Patlicanlari kozleyin ve disindaki kabuklarini soyun.
  • Daha sonra mutfak robotunda sarmisaklari cekin ve uzerine patlicanlari ekleyip beraber robotta iyice cekin.
  • Uzerine tahini, yogurdu, tuzu, limon suyunu ilave edip tekrar robotta cekin.
  • Daha sonra servis tabagina alip, zeytinyagi uzerinde gezdirin. Isterseniz kirmizi pul biberle susleyin.