Monday, December 10, 2007

GRAVY (HINDI SUYUNA) SOS


Malzeme: 1 kereviz, 1 havuc, 1 sogan, hindinin parcalari (bobrek, boyun, kollar), 2 kasik misir nisastasi, 1 yemek kasigi tereyag, 1 yemek kasigi siviyag, 2 su bardagi su


Yapilisi:
  • Havuc, kereviz, sogan, hindinin parcalari 2 su bardagi suda haslanir ve suyu suzulur
  • tereyag eritilir ve siviyagla beraber misir nisastasi kavrulur
  • uzerine yavasca hindi suyu eklenir (biraz koyu bir sos elde edene dek suyu goz karari ekleyin-yaklasik 1 su bardagi) ve kaynayana dek karistirilir

ZEYTINYAGLI KARNABAHAR VE BRUKSEL LAHANASI


Malzeme: 250 gram karnabahar, 250 gram brokoli, 1 iri sogan, 1 kahve kasigi sarmisak tozu, 1 cay bardagi sivi yag

Yapilisi:
  • brokoli ve karnabahar yikanir, dogranir
  • soganlar hilal seklinde kesilir ve siviyagda kavrulur
  • siviyaga karnabahar, brokoli ve sarmisak, tuz eklenir, kisik ateste pisirilir
  • karnabahar ve brokoli yumusayinca atesin alti sondurulur ve sogukken servis yapilir.

YESIL FASULYE KASEROL


Malzeme: 1 kilo yesil fasulye, 2 kap mantarli kremali sos, ayrica kizarmis sogan halkalari

Yapilisi:
  • 3 kap sut, 3-4 yemek kasigi un, 1 yemek kasigi siviyag ve haslanmis mantarlarla beraber pisirilerek yogun kivamda bir sos hazirlanir (veya 1 kutu condensed cream of mushroom soup kullanilir)
  • Haslanmis fasulyeler tepsiye dokulur ve uzerine sutlu-mantar sosu eklenir
  • firinda 350 F(175 C)'de 20-25 dak. pisirilir
  • son bes dakikasinda sogan halkalari uzerine serpilir ve bes dakika daha pisirilir (veya firindan cikan fasulyeleri kizarmis sogan halkalari ile servis yapin).
  • sogukken servis yapilir.

CRANBERRY (YABAN MERSINI VEYA TURNAYEMISI) SOSU

Malzeme: 1,5 kap su, 2 kap seker, 3 kap cranberry (yaban mersini, veya yeni adiyla turnayemisi), 1 portakal kabugu rendesi ve kendisi, 1 kahve kasigi zencefil, 1 fiske tarcin, 1 fiske kakule,

Yapilisi:

  • Seker ve 1 kap su, seker eriyene dek isitilir.
  • Yaban mersinleri icine atilir ve 10-15 dak kisik ateste pisirilir.
  • Portakal kabugu rendelenir, portakalin kendisi rondodan gecirilir ve pisen yaban mersinlerine eklenir, ayrica tarcin, zencefil, kakule ve kalan 1/2 kap su eklenir ve 20 dakika daha kisik ateste surekli karistirilarak pisirilir.
  • Sogukken servis yapilir.

ZEYTINYAGLI PATLICAN SALATASI

Malzemeler:
4 adet patlıcan, 1 cay bardagi zeytin yağı, 2 adet taze soğan, 2 adet domates2 dış sarımsak, 4 dal maydanoz, kırmızı biber, tuz, 1 limon suyu, 2-3 yemek kaşığı sirke.

Yapılışı:
Patlıcanları firinda kozleyin (icleri yumusak, kabuklari sert oluncaya dek)
Fırından çıkardığınız patlicanlarin kabuklarını soyup, çatal yardımı ile ezin.
Domatesleri, sogan ve maydanozlari incecik dograyin,
sarimsaklari dovun,
Cukur bir kabin icinde tum malzemeyi karistirin.
Sogukken servis yapin.

Zeytinyagli Yaprak Sarma


Malzeme: 1,5 su bardagi pirinc, 5 tane ince kiyilmis sogan (robotta cekilmeyecek), 1 fincan beyaz fistik (cam fistigi), 1 fincan kus uzumu, yarim corba kasigi yuz, 1 tatli kasigi toz seker, 1 yemek kasigi yenibahar, 1 tatli kasigi tarcin, 1 yemek kasigi nane, 1,5 su bardagi zeytinyagi, bir bag dereotu, 1 bardak kaynar su, 12-14 tane dolmalik biber, 1 iri limon suyu.

Yapilisi:


Pirinci yaklasik bir saat tuzlu suda islatin.

Kiyilmis soganlari zeytinyaginda hafifce sarartin.

Uzerine pirinci, tuzu, sekerini, dere otunu ve kaynar suyu ilave edip, beraber bir 10 dakika kisik ateste pisirin.

Baharatlarini, fistigi, kusuzumunu ekleyip, bir iki dakika daha beraber pisirip, atesten alin.

Asma yapraklarini hafifce haslayip, suyunu suzun (veya hazir haslanmis asma yapragi kullanabilirsiniz)

Asma yapraklarini bu icle doldurup sarin ve tencereye sirayla dizip, uzerine yarisina dek kaynar su koyun.

Kaynama noktasina gelene dek orta ateste, sonra ise kisik ateste pisirin.

Soguyunca servis yapin.